O bucatarie mica poate să fie luminoasă și să pară mai mare, cu puțină organizare, culori luminoase și cu mobila potrivită. Bucătăriile mici sunt des întalnite, în apartamente sau garsoniere. Noi ti-am pregatit 5 tips-uri despre cum poti aranja o bucatarie mica.
Sursă: https://unsplash.com/
Soluțiile simple pentru efecte de durată sunt la îndemâna oricui. Salvează spațiu prin amenajarea acesteia cu dulapuri și sertare, gândind bine organizarea produselor pe care le ai. Poți agăța plicurile de mirodenii pe ușa dulapului sau în interior, pentru a evita haosul de fiecare dată când le folosești. Ține cont că aceste soluții te vor ajuta să economisești și timp atunci când gătești. Odată ce spațiul și mintea ta se organizează, îți vă fi mult mai la îndemână să găsești tot ce ai nevoie și în timp util.
Sursă: https://unsplash.com/
Pentru a-ți organiza eficient și cu efect o bucătărie mica, avem câteva soluții simple, care vor avea efecte de durata pentru tine și bucătăria ta:
În primul rand poți salva spatiul din dulapuri și sertare, gândind bine organizarea produselor pe care le ai. Mirodeniile le poți depozita în borcane sau agățate în plicuri. Le poti depozita in interiorul dulapului sau pe usa acestuia, pentru a evita pierderea timpului. Pentru cafea, ceai, zahar, poți opta pentru recipiente sau borcane, pe care le poți așeză pe rafturi. Poți instala rafturi sau suporturi chiar și pe un perete din apropierea bucătăriei pentru a nu aglomera bucătăria. Deasemenea suporturile pentru blat te pot ajuta să pastrezi într-un loc, mai multe accesorii de bucătărie și să le ai la îndemăna mereu.
Sursă: https://unsplash.com/
Mobilierul funcțional te vă ajuta să te orientezi cu ușurință în bucătărie. Deasemenea o masa extensibila, care se va deschide îți va economisi spațiul. Masa extensibila poate fii completata de scaune pliante sau tapitate pentru completarea designului.
Sursă: https://unsplash.com/
Amenajarea unei bucătării înguste
La o bucătărie mica este esențial să găsești soluții de depozitare de-a lungul pereților. Fie că e vorba de dulapuri înalte, corpuri soldat cu suport extractabil, sau rafturi deasupra chiuvetei sau a aragazului, trebuie să te gândești la corpuri suspendate, polite sau rafturi, ca sa folosesti spatiul pe intreaga sa inaltime.
Specific în bucătările de la bloc, spațiul îngust poate să dezavantajeze o bucătărie, dar, atâta timp cât gândești cu atenție designul încăperii, spațiul poate să te surprindă.
In loc să înghesui cănile și paharele pe care le folosești des pe blat, alege niște suporturi pentru perete, în care să le agăți atunci când nu le folosești. Deasemenea, ustensilele, le poti depozita într-un sertar organizat sau le poti agata intr-un suport prins de perete sau de faianta, unde să le ai tot timpul la indemana. Poți alege și un suport vertical din lemn pentru tejghea, în care să păstrezi cuțite și alte ustensile des folosite.
După ce speli vesela, o poți așeza într-un corp superior cu picurător, corp unde poți depozita permanent farfuriile și cateva pahare.
Sursă: https://unsplash.com/
Amenajarea unei bucătării pe colț
Acest tip de aranjare a mobilei este specifica atât bucătărilor spațioase,dar și bucătăriilor foarte mici, în care aceasta este singura configurație posibila. Bucătările pe colt sunt bucătăriile în forma de L și sunt bazate pe 3 puncte prinicipale: chiuveta, frigiderul și aragazul. Bucătăriile în forma de L pot fii ajustate în așa fel încât activitățile din bucătărie să nu fie îngreunate de distribuția spațiului.
Amenajarea pe colț poate să îți lase mai mult spațiu pentru o măsuță și un scaun, sau o masa si scaune extensibile. Sau poți opta să te bucuri de un spațiu gol, care îți oferă posibilitatea să te mișți liber.
Folosirea optima a spațiului de pe colt se realizează prin corpuri speciale de colt, cu coș rotativ sau fară, fie că vorbim de corpuri inferioare sau superioare de colț.
Culori și materiale potrivite pentru o bucătărie mică
Pentru bucătăriile mici contează extrem de mult să fie luminate natural. Mobila și pereții în culori deschise pot da senzația de lumină și claritate.
Culori care influențează spațiul intr-o bucatarie mica
Pentru bucătăriile mici sau open space culoriile deschise sunt cele mai potrivite. O combinație foarte folosita este cea cu alb care oferă multa luminozitate și iluzia de spatiu mare. Poți opta pentru mobila alba și pereții din cărămidă sau cu textura de lemn. Deasemenea pentru un aer mai aparte, un tapet în nuanțe pal poate fi soluția. Poți folosi panouri decorative cu textură de marmură sau marmură pentru blat. Mobila dintr-o bucătărie de dimensiuni mici nu trebuie să stea ascunsă, ci poate fi la fel de impresionantă că cea dintr-o bucătărie mare.
Deasemenea o bucătărie în culoarea roșiei proaspete are parte de un design clasic pentru cei care nu se tem de culorile tari. Când planifici schema de culori în bucătărie în jurul culorii roșu, amintește-ți că există foarte multe nuanțe și tonuri diferite și încearcă să le menții în aceeași „temperatură”, fie tonuri de roșu rece, fie tonuri de cald.
Combinația de albastru înghețat, alb și gri-porumbel este luminoasă și aerisită. Un tavan intr-o nuanta deschisa, cu dulapuri albe sau de culoare albastru spre alb, cu o tejghea din gresie, gri deschis, se potrivește cu blaturile de inox sau de marmură albă. Podelele se potrivesc în orice nuanțe de maro – roșiatic.
Combinatia de măr verde, alb și maro închis face un contrast frumos, ofera un aspectul robust, si este amplificat cu decorațiunile din metal, scaune de oțel și dulapuri luminoase. Pereții cu lambriuri albe ajută, de asemenea, la crearea unui contrast între lemnul mai întunecat de pe tavan și pardoseală.
Image credit: Marks & Spencer Image credit: Simon Whitmore, Image credit: Robert Sanderson
Portocaliul ars și albastrul pulbere este o combinație ce cu siguranță face ca bucătăria să iasă în evidență. Căldura pereților portocalii este evidentiata tonurilor reci de alb, albastru și crem. Podelele din lemn masiv de culoare închisă vor ancora camera. Turcoazul și portocaliul farfuriilor din spatele ușilor de sticlă ale dulapurilor repetă schema de culori a camerei.
Alb, albastru pal și albastru cobalt crează o paletă de inspirație marină, care cu siguranță este calmantă și relaxantă. Blaturile din cobalt albastru sporesc albul dulapurilor, parchetul pal iti aduce aminte de culoarea nisipului fiind un partener adecvat pentru a încălzi un pic nuanțele apoase care îl înconjoară. O pereche de lămpi din cupru și niște scaune din lemn de tip bar nu vor face altceva decât să adauge căldură.
Asemeni unei pânze impresioniste, combinația de corai cu verde prezintă toate elementele necesare pentru a da bucătăriei un aer boem. Pereții de un corai cald, scaunele tapițate în verde rece, în timp ce dulapurile albe păstrează paleta tropicală din acest spațiu.
O bucătărie mică poate deveni în timp spațiul tău preferat, dacă ții cont de câteva sugestii și determini care ar fi cele mai eficiente variante. Bucătăriile mici sunt o realitate pe care trebuie să o privim cu optimism, pentru că orice încăpere poate fi perfectă, dacă o decorăm cu atenție și pricepere. Spor și inspirație!
Sursă: https://unsplash.com/